Metsätrans

Tuula ja Juha Pukkala toteuttivat unelmansa ja lähtivät Australiaan

Iloinen Pukkaloiden perhe on sopeutunut hyvin kaukaiseen asuinpaikkaansa. Tuula ja Juha Pukkalan lapset vasemmalta: Oskari, Rosalia, Sofianna ja Enna.

- Seikkailunhalua ja elämyksiä. Moni muukin on tämän saman tehnyt ja eihän tässä mitään niin ihmeellistä ole, sillä aina pääsee kotiin; ei tänne lopuksi elämää olla tultu. Vanhana ei tarvitse keinutuolissa katua ja olla katkera, ettei tullut lähdettyä, kertoilee Juha Pukkala lähtemistään Australiaan.

Kahden aikuisen on helpompi lähteä ulkomaille, mutta Pukkalat nousivat siiville neljän lapsensa kanssa: 10-vuotiaat kaksoset Enna ja Oskari, 6-vuotias Sofianna ja 5-vuotiaan Rosalia.

- Kielitaito on toinen syy. Lasten kannalta on hienoa, jos he ymmärtävät kielitaidon merkityksen ja tutustuvat erilaisiin ihmisiin. Ihmiset ovat täällä hyvin ystävällisiä ja ovat ottaneet suomea puhuvat lapsemme upeasti mukaan touhuihinsa. Olemme olleet pian yhdeksän kuukautta täällä. Kesä on mennyt tosi nopeasti. Juuri tuli lehti puihin ja nyt odotetaan syksyä, perustelee puolestaan Tuula.

Pukkaloiden vuokraama talo on mäennyppylän päällä hedelmäpuiden keskellä. Tumutin keskustaan on matkaa viisi kilometriä.

Tekevälle löytyi töitä

Australiaan muuton valmistelun Pukkalat aloittivat käymällä tammikuussa 2006 heillä kahdeksan vuotta aiemmin olleen vaihto-oppilaan luona Sydneyn lähistöllä. Lomailun ohessa Pukkalat tarkastelivat, onko maa ja mahdollinen tuleva asuinseutu turvallinen lasten kannalta. Marraskuussa Tuula ja Juha matkasivat kahden New South Walesiin uudelleen. Matkan tarkoituksena oli kartoittaa tarkemmin työmahdollisuuksia, joita he olivat etukäteen selvitelleet sähköpostitse ja puhelimitse.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Juha allekirjoitti matkalla työsopimuksen tumutilaisen Forest Centre PTY –yhtiön kanssa. Yhtiö tuo maahan kanadalaisia Tigercat -metsäkoneita, ruotsalaisia Hultdins -metsäkonetarvikkeita ja ExTe-pankkoja.

Yritys palkkasi agentin hoitamaan perheen viisumin. Viisumin saantia vauhditti australialaisen työnantajan ilmoitus siitä, että heidän tarvitsemaansa ammattihenkilöä ei ollut alueelta saatavissa. Keväällä 2007 he saivat neljän vuoden viisumin ja varsinainen muutto Tumutiin tapahtui jo kesäkuussa. Toukokuulla Pukkalat lähettivät meriteitse yhden paketin, joka sisälsi vaatteita, Juhan työkaluja ja jokaiselle tärkeitä tavaroita. Kesäkuulla lähetetty lentopaketti täytettiin tavaroilla, joita Pukkalat tarvitsivat asumisensa alkuun pääsemiseksi. Huonekalut ja astiat ovat pääosin lainassa Juhan työkavereilta ja joitakin he ovat ostaneet käytettynä. Loistavana ideana Pukkalat pitävät yksityisten kotona järjestämiä Garage (autotalli) -myyntejä, joissa itselle tarpeettomia tavaroita myydään edullisesti.

Pukkalat asuvat viisi kilometriä kaupungin ulkopuolella olevassa tilavassa omakotitalossa, jossa lapsilla on tilaa temmeltää. Vaikka talo ei ole tuon kauempana, niin posti jaetaan vain kolme kertaa viikossa. Tuula ja Juha ovat hyvin tyytyväisiä asuntoonsa, sillä juuri käynnistynyt Visyn paperitehtaan iso laajennus on tehnyt Tumutiin asuntopulan ja nostanut vuokrat pilviin. Kotipihassa kasvaa päärynä-, nektariini-, persikka- ja luumupuita, joiden lisäksi kasvatetaan erilaisia vihanneksia ja juureksia, mm. tällä hetkellä meloneja.

Pukkaloiden musikaalisista lapsista jokainen soittaa jotain instrumenttia. Tässä kaksoset Oskari ja Enna esittävät Titanic-elokuvan tunnusmelodiaa. Oskari aloitti haitarinsoiton kaksi vuotta sitten. Ahkeran harjoittelun ansiosta soitto sujuu jo lähes kuin vanhalta tekijältä.

Hyvin on viihdytty

- Moni kotimaassa hämmästeli uskallustamme lähteä Australiaan lasten kanssa, mutta me nimenomaan ajattelimme lastemme olevan sopivan ikäisiä tälle seikkailulle, kertoo Tuula.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Lastenkin näkemykset ovat avartuneet ja he ovat oppineet englantia, jatkaa Tuula. - Kun olin Logsetilla töissä, sinne tuli viikoittain vieraita ja olisi ollut kiva osata puhua heidän kanssaan, perustelee Juha.

- Maailma on pienentynyt kummasti ja huonotkin kokemukset ovat parempia kuin ei mitkään. Yhtään hetkeä ei ole kaduttu. Koko ajan elämä tulee helpommaksi, kun oppii kieltä, tutustuu ihmisiin ja tuntee paikat, kertoo Juha olostaan.

Lämpöä on ollut parhaimmillaan 39 astetta, mutta ilman kuivuudesta johtuen se ei ole sietämätöntä.

Sofiannalle kitara on mieluisin soitin.

Paikallisia tapoja

- Tomorrow (huomenna) tarkoittaa täällä ”joskus”. Se on tämän maan toimintatapa. Välimatkat ovat pitkät, joten aamuisin metsään huoltokeikalle lähtiessä pitää olla maha ja auton tankki täynnä. Nämä täällä tietävät, että huomennakin on kalenterissa päivä. Miksi kaiken pitäisi tapahtua heti, miettii Juha kiireetöntä aussimenoa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Mutta eipä täällä ole niin paljon burn out’eja kuin esimerkiksi Suomessa, vaikka monet australialaiset tekevät vähintään 9 tuntia päivässä työtä ja Tumutissa vuorotyöläisten työvuoro kestää 12 tuntia, hän jatkaa.

Pihassa on nähty yksi kenguru ja papukaijoja. Paljon on myrkyllisiä käärmeitä ja hämähäkkejä, joista tavallisin on Redback.

- Joka paikassa on hämähäkkejä. Lapsia varoitetaan: ”Älä laita sormia mihinkään rakoon. Potki palloa ennen kuin otat sen käteen. Tömistä, kun menet varastoon”. Näyttää kyllä selvästi siltä, että perhe on tottunut paikallisiin otuksiin.

Rosalia on aloittanut kosketinsoittimilla soittamisen uudella opetusmetodilla, jossa nuotit kuvataan väreillä ja kuvioilla.

Huoltotöitä ja perheneuvontaa

Juha viihtyy hyvin Forest Centressä. Työtehtäviin kuuluvat Tigercat -metsäkoneiden vastaanotto- ja luovutushuollot. Vastaanottohuollossa tarkistetaan jokaisen pultin kireys, hydrauliikkaletkujen tiiviys ja hydrauliikkapaineet. Juha on tehnyt myös Tigercatin määräaikaishuoltokeikkoja ja harvestereiden käyttökoulutusta ympäri laajaa Australiaa. Työn ohessa kielitaito on kehittynyt kohisten ja paljon on sattunut hauskoja kömmähdyksiä. Ammattitermistö on jo hyvin Juhan hallinnassa. – Kiitos siitä työkavereille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Tuula Pukkala väitteli syyskuussa 2006 kasvatustieteiden tohtoriksi aiheella ”Millaiset avioliitot kestävät? ”. Tuula kertoi myös Juhan osallistuneen väitöskirjan tekemiseen. Tutkimusta varten Tuula ja Juha haastattelivat vähintään 20 vuotta yhdessä eläneitä pariskuntia. Tuulan aiheeseen liittyvä kirja ’Pitkän parisuhteen salaisuus’ julkaistiin elokuussa 2007. Tuula tekee yksityisesti muutaman tunnin viikossa perheneuvojan työtä eräällä klinikalla, josta hän on vuokrannut työhuoneen. Vakituista työtä hän ei ole yrityksistään huolimatta löytänyt.

- Asiakkaat ottavat yhteyttä ja varaavat ajan. Täällä on aivan samat ongelmat kuin Suomessakin, uskottomuutta on paljon, kertoo Tuula perheneuvonnastaan Tumutissa.

Juha ja Tuula Pukkalan Australian kodin terassilta näkyy ilta-auringon värjäämää Tumutin maisemaa. Keväällä, lokakuussa, ei terassilla voinut olla valtavien kärpäsparvien takia.

Lasten kouluksi valittiin katolinen koulu, koska se on kyseisellä alueella ulkomaalaisille edullisin. Yleisen koulun (public school) lukuvuosi maksaa ulkomaalaiselta 2.700 euroa/lapsi, kun yksityisen katolisen koulun lukuvuosi maksaa ainoastaan 450 euroa/lapsi. Lapset ovat koulussa klo 9.00–15.15. Koulubussi kuljettaa lapset kouluun Tumutin keskustaan. Koulussa on tunnin ruokatauko, jolloin lapset syövät omat eväät. Koulussa ei ole kirjoja, vaan opettaja antaa tehtäviä. Vaatimustaso on selvästi alhaisempi kuin Suomessa. Koulussa tuetaan lasten musiikkiharrastusta.

Oskari soittaa haitaria, Enna poikkihuilua, Sofianna kitaraa ja Rosalia aloittelee kosketinsoittimella. Tytöt harrastavat tanssia ja Oskari harrastaa jalkapalloa, joista on tullut jo palkintojakin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Enna ja Oskari suorittavat viidennen koululuokkansa Tumutissa ja Tuula opettaa ne aineet, jotka eivät vastaa Suomen koulua: matematiikan, uskonnon ja äidinkielen. Yhteyttä pidetään säännöllisesti Suomeen Ennan ja Oskarin opettajan kanssa. Lasten musiikkiopistosta Suomesta on saatu vuosi vapaata.

Koko perhe on kiinnostunut luonnosta. Tumut ympäristöineen tarjoaa hyvät mahdollisuudet luontoretkiin. Viikonloppuisin on tehty retkiä etäämmällekin eri puolille Australiaa. Maaliskuussa he kävivät Melbournessa, samalla vähän haistelemassa Formula-kisojen ilmapiiriä.

Tumutin alueelle on 60-luvulla muuttanut paljon suomalaisia rakennus- ja metsätöihin. Suomalaiset suosivat aluetta, koska siellä on neljä vuodenaikaa. Talvella voi jopa hiihtää Snowy Mountains-alueella. Myös hyvät kalastus- ja metsästys mahdollisuudet ovat vetäneet puoleensa. Pukkalat ovat viihtyneet hyvin Tumutissa, vaikka kotikaipuukin on käynyt mielessä.

Alueen suomalaiset ovat ottaneet Pukkalat hyvin vastaan. Heitä pidetään kuin sukulaisina ja kaikki ovat vieraanvaraisia: milloin tulee kutsu saunomaan tai barbequehun, tuodaan hedelmiä ja vastaleivottua leipää. Suomalaisilta Pukkalat ovat saaneet myös neuvoja, mistä löytää ainekset suomalaisherkkujen tekemiseen. Kukapa uskoisi, että perunajauhot löytää vain apteekin luontaistuoteosastolta?

Nuorimmainen Rosalia sai olla hoidossa Kaarina ja Eelis Leinosen perheessä Tuulan ollessa työtehtävissä ennen kuin Rosalia aloitti koulunsa tammikuussa. Naapureiden lisäksi lasten koulun ja harrastusten sekä työn kautta on ystävystytty muihin paikallisiin, joiden kanssa saa samalla hyvää kieliharjoittelua. Elämään kuuluu kuten Suomessakin mm. lasten syntymäpäiväkutsut, Tupperware-kutsut ja kyläilyt.

Idea jutuntekoon Juhasta lähti siitä kun hän lähetti sähköpostin Australiasta: ” Haluaisin lukea Metsätranssin täällä Ausseissa ja kysynkin, että onko mahdollista saada lehti tänne ja paljonko se maksaa lisää. Olen lehden tilaaja ja enkä oikein voi olla ilmankaan, kun tulee pian vieroitusoireita”. Kuten kuvasta näkyy, vieroitusoireista ei ole tietoakaan, kun Juha sai lehden Australiaan. Juhan lukema vuoden ensimmäinen numero tuli nopeasti Australiaan, vain viikko ja yksi päivä.

Tumut

TUMUT sijaitsee New South Walesissa Snowy Mountains-vuoriston lähistöllä, 180 kilometriä Canberrasta länteen. Alueella on hyvät kalastus- ja metsästysmahdollisuudet. Lähettyvillä on Lake Blowering -järvi ja Murrumbidgee -joki virtaa kaupungin läpi.

Alkuperäisten aboriginaalien kielellä Tumut tarkoittaa ”hiljainen lepopaikka joen varrella”. Kaupungissa on yli 6.000 asukasta. Työikäisistä noin 30 prosenttia ansaitsee elantonsa metsäteollisuudesta.