Ensimmäiset Renault Trucks sähkökuorma-autot aloittavat tositoimissa Tampereella
- Taajamien jakeluliikennekalusto eli 18-tonniset ja sitä kevyemmät ajoneuvot muuttuvat pääosin sähköautoiksi tämän vuosikymmenen aikana, Renault Trucksin myyntijohtaja Pasi Gerpe näkee. Renault Trucks ottaa joulukuussa merkittävän askeleen jakelu- ja tavaraliikenteen sähköistämisessä, kun ylöjärveläinen Pimara Oy aloittaa tuotantoajot kahdella Renault D16 Z.E. -sähkökuorma-autolla. Kaksi vastaavaa autoa otetaan käyttöön keväällä 2022.
Ensimmäisillä autoilla kuljetetaan Hartwallin panimotuotteita ja juomia Tampereen kaupunkiseudun alueella. Yhdellä sähkökuorma-autolla ajetaan jatkossa asiakkaalle kahdessa vuorossa, kun ennen vastaaviin kuljetuksiin on vaadittu kaksi eri dieselautoa.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
- Perusjakeluauton ajomatka Tampereen alueella on 70–80 kilometriä päivässä, Pimaran kuljetuspäällikkö Martti Lielahti sanoo.
- Sähkökuorma-auto soveltuu jo noin 90 prosenttiin päivittäisestä jakeluliikenteestämme.
250 kilometriä sähköllä
Renault Trucksin myyntijohtajan Pasi Gerpen mukaan kiinnostus sähkökuorma-autoihin ja päästöttömiin kuljetuksiin on yllättänyt myyntiorganisaation.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
- Taajamien jakeluliikennekalusto eli 18-tonniset ja sitä kevyemmät ajoneuvot muuttuvat pääosin sähköautoiksi tämän vuosikymmenen aikana.
Pimaran tilaamissa autoversioissa on neljä litiumioniakkua. Kunkin akun teho on 66 ja neljän yhteisteho 264 kilowattituntia. Sähköenergia riittää noin 250 kilometrin toimintamatkaan. Renault D16 Z.E. voidaan varustaa kuljetustarpeen mukaan 3–6 akkupaketilla.
- Aina ei kannata valita isoimpia mahdollisia akkuja vaan optimoida akkukoko omiin ajoihin sopivaksi, Gerpe neuvoo.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
Tarkka kartoitus
Yrittäjän tukena on Renault Trucksin hyvin yksityiskohtaisen asiakaskartoitus. jossa jokaisen auton käyttöprofiili määritellään etukäteen. Arviossa kartoitetaan muun muassa auton reitin pituus ja luonne, maaston topografia, asiakaspysähdysten määrä ja kesto sekä mahdollisuudet akkujen välilatauksiin. Tarkka ennakointi helpottaa oleellisesti sähköisen kuljetuskaluston tehokasta ja turvallista käyttöä.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
- Meidän jakeluliikenteestämme 99 prosenttia pystytään suunnittelemaan kaksi viikkoa etukäteen. Näihin reitteihin ja aikatauluihin tulee vain hyvin pieniä päiväkohtaisia muutoksia, Martti Lielahti vahvistaa.
Akut aina lämpiminä
Pimaran testiajoissa saamat kokemukset uusista sähkökuorma-autoistaan ovat hyvin positiiviset. Esimerkiksi lataukset on suunniteltu niin, että niitä voidaan tehdä omassa terminaalissa ajojen välillä sekä öisin, kun autot eivät liiku.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
Sähköautolla ajamisessa puolestaan korostuvat muun liikenteen ennakointi, turhien pysähdysten välttäminen sekä esilämmityksen merkitys. Pimaran ratkaisussa kuorma-autojen ohjaamon lämmitys on ratkaistu auton sisätilalämmittimen avulla. Se toimii akkuja ladattaessa ja vähentää muun lämmityksen tarvetta heti käynnistyksen jälkeen ja ajon aikana.
Ajoakkuja puolestaan lämmitetään niiden omalla sähköenergialla parhaan mahdollisen energiataloudellisuuden saavuttamiseksi.
Vihreyteen panostetaan
Suuri osa Pimara Oy:n sähkökuorma-autojen lataussähköstä tuotetaan aurinkopaneeleilla. Tavoitteena on siirtyä jatkossa kokonaan uusiutuvaan aurinko- ja tuulienergiaan.
Autot on vuokrattu kuljetusyrityksen käyttöön huollot ja korjaukset sisältävällä leasingsopimuksella. Renault Trucks kantaa varsinaisen pääomariskin auton hinnan ja jälleenmyyntiarvon kehityksestä.
- Jos saamme sähkökuorma-autojen käytön ja kustannukset optimoitua, autot olisivat ehkä 10–15 prosenttia normaalia kalliimpia seitsemän vuoden käyttöaikana, Martti Lielahti arvioi.
Korkeammat kuljetuskustannukset maksaa tilaaja eli asiakas, mutta: yllättävän moni asiakas on valmis maksamaan vihreistä arvoista. Lähes kaikilla asiakkaillamme on omat tiukat päästötavoitteensa kuljetusten aiheuttaminen hiilidioksidipäästöjen pienentämiseksi, Pimaran Lielahti jatkaa.