Nordchain ketjut valmistetaan Loimaalla
Nordchain on Nordic Traction Groupin premium-ketjubrändi. Moni saattaa muistaa sen paremmin nimellä Gunnebo, nimi vaihtui vuonna 2015, mutta tuotteet ja mallit säilyivät samana. Ketjuja valmistettiin kaakkois-Ruotsissa 1930 alkaen, mistä vanha nimikin juontaa juurensa. 1997 tapahtuneen yrityskaupan jälkeen kaikki ketjujen valmistus keskitettiin Loimaalle.
Kuorma-autoketjuissa U-hokilla varustettu, alkuperäinen BZ/BZ paripyöräketju on markkinoiden huippumalli, joka tarjoaa tukkirekoillekin parhaan pidon vaativimmassa olosuhteissa.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
- Mallimerkinnän nimen Z tulee selkäketjun kuviosta, B puolestaan ruotsin kielen sanasta brodd (hokki). Tukkimiesten keskuudessa malli tunnetaan myös piikkisika-nimellä, Jarmo Mäkelä Nordic Traction Groupilta avaa.
U-hokki puolestaan viittaa nastan malliin, joka on Nordchain brändille ominainen. Mäkelän mukaan Suomessa paripyöräketjuista ja ohjaavan pyörän ketjuista jopa 80 prosenttia menee U-nastallisena. Ketjun kuviot voidaan jakaa kahteen perustyyppiin, siksakkiin ja tikapuumalliin.
- Siksakkikuvio antaa hyvin sivuttaispitoa ja on mukavampi ajaa, kun renkaan ja tienpinnan välissä on koko ajan rautaa. Tikapuumallia käytetään enimmäkseen vain vetävissä pyörissä, Mäkelä jatkaa.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
Kuorma-autoketjujen valikoimassa vahvuudet vaihtelevat 5 mm kevytkettingistä aina 9 millimetrin ketjuihin.
- Kahdeksan millinen on dominoiva vahvuus, sitä käytetään varsinkin kaikessa kalustossa, joka liikkuu metsäteillä. Viiden millin kevytketjua on lähinnä tavaraliikenteessä, siellä niitä on kevyempi kuljettaa mukana, kun käyttöä tulee harvemmin. Raskainta 9 millistä menee Suomessa esimerkiksi pyöräalustaisiin kaivinkoneisiin, ja myös itärajan takana järeille ketjuille on kysyntää. Haittapuolena niissä on painon kasvu ja asentamisen hankaloituminen.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
Premium-mallina Nordchainiin tuodaan aina ensimmäisenä kaikki uudet jutut, jota valmistaja kehittää. Sen lisäksi Loimaalla valmistetaan ketjuja myös Ofa- ja Tellefsdal Kjetting-brändeillä.
- Nordchain on valikoiman paras malli, Ofa on vähän kuin Nokian kumisaapas, varma perusmalli, jonka ostaja tietää mitä saa, Mäkelä kertoo.
Kaikista Loimaalla valmistettavista kuorma-autoketjuista Nordchainin osuus on Mäkelän arvion mukaan reilu neljännes, Ofan vajaa puolet ja muut brändit kattavat loppuosan.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
Valssilangasta valmiiksi ketjuksi
Loimaalla ketjujen valmistusprosessi käynnistyy raaka-aineena toimivan valssilangan puhdistuksella ja vedolla.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy
- Valssilanka tulee meille Saksasta ja Hollannista. Puhdistuksessa langasta poistetaan epäpuhtaudet ja vetokoneesta läpi mennessä siihen tehdään ketjulenkin profiili. Toisesta päästä syötetään pyöreää lankaa ja ulos tulee läpileikkausprofiililtaan D-kirjaimen muotoista lankaa. Kulmikkaiden ulkopintojen ansiosta nastatonkin ketju puree paremmin, Mäkelä selostaa.
Kun lanka on puhdistettu ja vedetty profiiliin, aloitetaan ketjun valmistus. Seuraavaksi siihen tyssähitsataan nastat ja lähdetään tekemään ketjun selkäkuviota ketjumallin mukaan. Kulutusmaton valmistuttua kaikki kuorma-auto- ja metsäkoneketjut hiiletyskarkaistaan.
- Ketjut kuumennetaan suurissa uuneissa 900 asteen kuumuuteen. Karkaisuprosessin aikana hiilletään teräksen pintaa, minkä seurauksena kettingin pinta saadaan erittäin kovaksi ja kulutuskestäväksi. Pinnasta kova ketju on sisältä pehmeämpi, mikä tuo sitkoa ja estää murtumiset.
Karkaistut ketjut menevät loppukokoonpanoon, jossa liitetään sivuketjut, lukot ja T-liittimet. Sen jälkeen tuotteet menevät maalauksen ja pakkauksen kautta varastolle ja siitä edelleen jälleenmyyjille.
2500 tonnia terästä vuodessa
Loimaalla valmistetaan 25 000 paria ketjuja vuodessa kaikki segmentit ja tuotebrändit huomioiden.
- Ketjuparien määrä on toisaalta hieman harhaanjohtava tapa kertoa valmistusmääristä, sillä toiset ketjut voivat painaa 20 kiloa, joku toinen 1000 kiloa. Ehkä enemmän kertoo volyymistä kertoo se, että käytämme 2500 tonnia terästä vuosittain, Mäkelä toteaa.
Koronaviruspandemian alku toi hankaluuksia myös Loimaan ketjutehtaalle alkuvuodesta 2020, mutta hyvä ja runsasluminen talvi kaikissa Pohjoismaissa auttoi.
- Viime talvesta asti tehtaalla on painettu täysillä eteenpäin. Yleensä maaliskuun alkupuolella aletaan rakentamaan seuraavan talven varastoa, mutta viime talvena kauppa kävi niin hyvin, että tuohon vaiheeseen päästiin vasta huhtikuun puolella ja kysyntä on jatkunut hyvänä myös sen jälkeen.
Raudan saatavuuden osalta oli viime keväänä pientä pelkoa, mikä on johtanut tänä vuonna hintojen nousuun joka kvartaalilla. Tämä on vaikuttanut myös jälleenmyyntihintoihin.
- Täysin ei raaka-aineen hinnankorotuksia ole sinne viety, vaikka kyseessä onkin melko raaka-ainepainotteinen tuote kustannusrakenteeltaan. Kilpailuasetelman kannalta tällä ei kuitenkaan ole ollut suurta vaikutusta, sillä kaikki valmistajat kamppailevat saman haasteen kanssa.
- Meidän tuotteillemme lumi on paras myyntimies. Talvi kun tulee ajallaan, niin kiirettä pitää. Toivottavasti edessä on monta talvista kuukautta, Mäkelä päättää.
Kattava jälleenmyyjäverkosto
AFM-Forest Oy toimii Nordchainin kuorma-autoketjujen jakelijana, ja jälleenmyyntiverkosto kattaa koko maan. Kaikilta jälleenmyyjiltä löytyy ketjuja suoraan varastosta, ja lisäksi AFM-Forestilla on pääsy tehtaan järjestelmään, josta näkee varastotilanteen ja toimitusajat.
Tänä syksynä AFM-Forest aloitti myös Nordchain traktori- ja työkoneketjujen myynnin ja markkinoinnin. Niiden jälleenmyyjinä toimii Wihuri Tekninen kauppa, Tavo Oy / ProTruck-ketju sekä Mototarvikkeet.fi.
Nordchain kuorma-autoketjujen jälleenmyyjät:
- Tavo Oy / ProTruck ketju
- Närhi Oy
- Tarvike-Ahola Oy
- Kongan Konepaja Oy
- V-P Marketing Oy
- Niskan Hydrauliikka ja Raskasosa Oy
- Porin Autosale Oy
- Raskas-osa Oy
- Mototarvikkeet.fi