Kuljetus

Volkswagen testasi – paljonko peräkärry vaikuttaa täyssähköauton toimintamatkaan?

Volkswagen sähköauto

Suomessa lomailu- ja mökkeilykausi on parhaimmillaan ja täyssähköautoa harkitsevia kiinnostaa myös peräkärryn vaikutus kulutukseen. Volkswagen, K-Rauta sekä Juncar Oy selvittivät yhdessä käytännön testillä vastausta tähän kysymykseen.

- Peräkärryn vaikutus täyssähköauton toimintamatkaan on usein puheenaiheena niin asiakkaillamme kuin sähköautoilua käsittelevillä sosiaalisen median kanavilla. Päätimme yhdessä K-Raudan sekä Juncar Oy:n kanssa tehdä käytännön testin, joka antaisi lisätietoa asiaan, toteaa Volkswagen-henkilöautojen tuotepäällikkö Toni Nieminen.

Testiautoina toimi kolme Volkswagen ID.4 Pro -täyssähköautoa, jotka on varustettu 77 kWh akulla. Tällä akustolla ja varustelulla auton WLTP-toimintamatka voi olla parhaimmillaan jopa 505 km. Testiolosuhteissa ilman peräkärryä ajaneen auton laskennallinen toimintamatka 80 km/h ajonopeudella oli jopa 579 km (100 km/h ajonopeudella 461 km). Autojen varusteissa oli pieniä eroja, mutta esimerkiksi rengas- ja vannekoot olivat kaikissa autoissa samat (20”) ja rengaspaineet valmistajan kuormatulle autolle määrittämät. Peräkärryinä käytettiin kahta Muuli 1400SX -peräkärryä 200 kg kuormalla, toisessa kärryssä oli aerodynaamisemmin muotoiltu Juncarin kuomu ja toisessa perinteisempi Jaxal Maxi -kuomu.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Valvottujen laboratorio-olosuhteiden ulkopuolella keskenään vertailukelpoisten kulutustestien tekeminen ei ole aivan ongelmatonta. Liikenteen joukossa on useista muuttujista johtuen hankalaa saada vertailukelpoisia tietoja, mutta pyrimme testissä vakioimaan mahdollisimman monta tekijää, jatkaa Nieminen.

Testi suoritettiin aurinkoisena kesäpäivänä kesäkuussa, ulkoilman lämpötilan ollessa 19 astetta. Kahdella suoritetulla ajokerralla olosuhteet olivat varsin hyvät, tuuli oli tasainen noin 1 m/s ja tuulen suuntakin pysyi lähes samana. Testi suoritettiin ajamalla mukautuva vakionopeudensäädin päällä 4-tietä edestakaisin – moottoritietä käyttämällä pyrittiin minimoimaan muun liikenteen vaikutus testituloksiin. Kulutustestin matka oli 44 kilometriä, eli lähes kaksinkertainen viralliseen 23,25 km WLTP*-mittaukseen nähden.

Testissä toimintamatkoja verrattiin ilman peräkärryä ajaneen verrokkiauton laskennalliseen toimintamatkaan. Testin perusteella 80 km/h ajonopeudella peräkärryllisten autojen toimintamatkat olivat:

  • Peräkärry Jaxal-kuomulla 370 km
  • Peräkärry aerodynaamisemmalla Juncar-kuomulla 403 km

Ajonopeuden nosto 100 km/h vaikutti merkittävästi kulutuslukemiin ja sitä kautta laskennallisiin toimintamatkoihin. 100 km/h ajonopeudella peräkärryllisten autojen toimintamatkat olivat:

  • Peräkärry Jaxal-kuomulla 273 km
  • Peräkärry aerodynaamisemmalla Juncar-kuomulla 308 km

Peräkärryä valittaessa kannattaa siis kiinnittää huomiota kärryn lisäksi myös siinä käytettävään kuomuun. Aerodynaamisemmalla kuomulla varustetulla peräkärryllä toimintamatka on noin 10 % pidempi kuin perinteisellä kuomulla. Lisäksi testi todisti, että sopivissa olosuhteissa täyssähköauton toimintamatka on merkittävästi pidempi kuin auton ilmoitettu WLTP-toimintamatka.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Käytännössä täyssähköauton kulutukseen ja sitä kautta toimintamatkaan vaikuttavat useat tekijät, niin ilman peräkärryä ajettaessa kuin sen kanssakin. Täyssähköauton voimalinja on erittäin energiatehokas, jolloin esimerkiksi ajonopeus, märkä tien pinta, karkeampi asfaltti tai vaikkapa voimakas vastatuuli näkyvät selvästi kulutuslukemissa. Täyssähköautossa auton sisätilojen ja akun lämmitys – tai kuumissa olosuhteissa viilennys – myös kuluttaa energiaa ja siten pienentää toimintamatkaa.

*Täyssähköautoille ja polttomoottoriautoille ilmoitetaan WLTP-mittausmenetelmän mukaan laboratorio-olosuhteissa määritetty kulutuslukema. WLTP-toimintamatka ei siis ole valmistajan lupaus toimintamatkasta käytännön ajoissa, vaan tarkkaan määritetyt testin tulos, jotta eri automerkkejä ja -malleja voi verrata keskenään. Useat kulutukseen vaikuttavat tekijät on vakioitu laboratorio-olosuhteissa. Käytännössä autot voivat sitten kuluttaa olosuhteista ja ajoprofiilista johtuen enemmän tai vähemmän. Esimerkiksi auton sisätilojen ja akuston lämmitys tai viilennys lisäävät energiankulutusta. Volkswagen ID.3, ID.4 ja ID.5-malleissa on Suomessa aina vakiona energiatehokkuutta lisäävä lämpöpumppu, joka uuden R744-kylmäaineensa (CO2) ansiosta tuottaa lämpöä tehokkaasti myös alhaisissa lämpötiloissa.