Metsäkoneurakointi

Iin Metsätyö Oy: Paikaltaan kasvaen

- Nykyisin kosken molemmin puolin on asutusta, mutta nuoret lähtevät usein taajamiin etsimään parempaa toimeentuloa. Näin kerrotaan Iijoen Raasakkakoskesta Wikipediassa. Iin Metsätyön toimitusjohtaja Janne Paakkola ei lähtenyt paremman toimeentulon etsintään taajamaan, vaan halusi rakentaa talonsa tämän saman Raasakkakosken rannalle. Janne oli 33-vuotias, kun talo valmistui vuonna 2011.

Jannen mukaan Paakkolat ovat aina asuneet jokivarressa. Kotipaikka on nykyiseltä paikalta pari kilometriä alajuoksun suuntaan. Siellä asuvat edelleen Iin Metsätyö Oy:n omistajaveljesten Jannen ja Tuomaksen vanhemmat. Yrityksen perustanut isä Heikki Paakkola täytti juuri 70 vuotta.

Vuonna 1975 maatalouskoneasentaja Heikki Paakkola hankki metsäkoneen ja kaivukoneen. Metsäkoneella ajettiin talvet metsurien jäljestä puuta ja kesät kaivettiin kaivukoneella metsäojia. 80-luvulla puunajoon ostettiin toinen kone. Yrityksen ensimmäinen palkattu työntekijä oli Heikin veli Visa, joka yhä edelleen on Iin Metsätyön palkkalistoilla. Vuonna 1991 Heikki Paakkola Ky hankki ensimmäisen hakkuukoneensa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ensimmäisen moton tullessa taloon nykyinen toimitusjohtaja Janne oli 13-vuotias ja ajoi kesätyökseen ajokonetta. Ajamista riitti kouluaikaan myös viikonloppuisin.

- Teini-ikäisenä harmitti, kun piti lähteä puunajoon ja samaan aikaan kaverit menivät kylille. Mutta nyt siitä täytyy olla kiitollinen, Janne sanoo.

Janne meni Rovaniemelle metsäkouluun ja suoritti työharjoittelut isän yrityksessä. Vuonna 2001 Janne oli 23-vuotias ja valmis ottamaan lisää vastuuta: Heikki Paakkola Ky:stä tehtiin osakeyhtiö, Iin Metsätyö Oy. Osakkaina olivat Heikki ja Janne. Korjuuketjuja oli tuolloin kolme. Sukupolvenvaihdos vietiin loppuun 15 vuotta myöhemmin, osakkeet jaettiin Jannen ja velipoika Tuomaksen kesken.

Veljeksillä on ikäeroa 13 vuotta. Niinpä sukupolvenvaihdokseen kului aikaa, sillä Tuomaksen piti käydä koulut ja kasvaa täysi-ikäiseksi. Peruskoulun jälkeen Tuomas ei valinnut metsäkoulua vaan lähti kuorma-auto-oppiin Haukiputaalle.

Tuomaksen varttumista odotellessa Janne ja Heikki paiskoivat töitä ja kehittivät yritystä. Korjuuketjujen määrä kasvoi kuuteen. Nykyään Iin Metsätyöllä on kuuden korjuuketjun lisäksi kaksi kaivukonetta ja kuusi puuautoa. Lisäksi yksi vanhempi ajokone on kesäisin metsänlannoituskäytössä. Kuljettajia on töissä noin neljäkymmentä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Ensimmäinen puuauto hankittiin vuonna 2004. Kalusto kasvoi vuoden-kahden sykleissä, Janne muistelee.

Yrityksen kasvuun ja toisaalta myös puunkorjuussa kokonaisurakointiin siirtymiseen liittyy päätös, joka Jannen oli lopulta väistämättä tehtävä. Oli keskityttävä yrityksen johtamiseen, koneiden ajaminen sai jäädä. Jannen hyvällä matikkapäällä oli käyttöä yrityksen johdossa jo isä-Heikin aikaan ja nykyään vielä enemmän.

- Joskus olen miettinyt, olisiko pitänyt opiskella pidemmälle, kun päätä olisi lukemiseen ollut. Mutta yrittäminen kiinnosti lukemista enemmän. Hyvin on käynyt ja päätä saa tässä työssä tosiaan käyttää, Janne tuumii.

Tuomas ei ole muuta vaihtoehtoa koskaan edes miettinyt. Hänelle on aina ollut selvää, että hän haluaa jatkaa isän perustamaa yritystä.

Kunnioitusta isän työtä kohtaan

Perheyrityksessä puhutaan asioista suoraan. Janne nauraa, että välillä isän kanssa on tullut taisteltua silloinkin kun on oltu samaa mieltä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

- Välit ovat kuitenkin aina olleet tosi hyvät, ja kunnioitus isän työtä kohtaan on kova. Isä on aina ollut minulle henkisenä tukena, ja nykyisin tukea saa myös Tuomakselta.

Iin Metsätyön tulevaisuuden suunnitelmista Janne Paakkola puhuu sanoja punniten. Nykytilanne on hyvä, mutta kasvun mahdollisuuskin on mielessä.

- Ei sitä voi kieltääkään, jos joku kysyy töitä tekemään. Laajentamista voi harkita, mutta ei kasvamista hullun tavalla vaan järkevästi ja tasaisesti.