Metsäteollisuus

UPM Energyn Kuusankosken vesivoimalan peruskorjaus valmistui – ”Samalla vesimäärällä enemmän sähköä”

UPM Energy

UPM Energyn Kuusankosken vesivoimalan mittava peruskorjausprojekti on lopputöitä lukuun ottamatta valmistunut ja laitos on kaupallisessa käytössä. Vuonna 2019 alkaneen peruskorjauksen ja modernisoinnin myötä voimalaitoksen hyötysuhde parani noin kuudella prosenttiyksiköllä 94 %:iin ja turbiiniteho kasvoi 19 % noin 37 MW:iin. Keskimääräinen energiantuotanto vuodessa kasvaa 180 GWh:sta noin 195 GWh:iin.

"Käytännössä pystymme nyt tuottamaan samalla vesimäärällä enemmän sähköä. Voimalan kaikki kolme turbiinia on uusittu ja generaattoriyksiköitä modernisoitu. Lisäksi uusimme automaatio- ja suojajärjestelmät sekä toisen voimalaitoksen päämuuntajista. Myös voimalaitoksen oma varavoimajärjestelmä uusittiin tehokkaammaksi", UPM Energyn vesivoimapäällikkö Pekka Pollari kertoo.

Kuusankosken vesivoimala sijaitsee Kymijoessa Kouvolassa. Vesivoimalaitos on rakennettu 1940-luvun lopulla, ja edellisen kerran sitä peruskorjattiin 1990-luvun lopulla. Nyt tehty peruskorjaus ei vaikuttanut voimalalle asetettuihin kalatalousvelvoitteisiin.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

"Nykyaikainen vesivoimateknologia on merkittävästi turvallisempaa ympäristön kannalta. Esimerkiksi laitoksen säätö-öljyjen määrä on vähentynyt huomattavasti korkeapaineisen turbiinin säätöjärjestelmän myötä”, Pollari jatkaa.

Vesivoimalla tasapainoa aurinko- ja tuulivoiman vaihteluun

Uusiutuvat energiamuodot kasvavat Suomessa kovaa vauhtia: esimerkiksi tuulivoimakapasiteetti kasvoi viime vuonna 75 %. Vesivoiman merkitys kasvaa varsinkin säästä riippuvaisten uusiutuvien energialähteiden lisääntymisen myötä, sillä vesivoima on tärkeä tasapainottaja ja säätövoiman lähde. Vesivoima on vahvimmillaan, kun se hyödynnetään vastaamaan sähkön kysynnän vaihteluihin ja tasaamaan energiantuotantoa myös silloin, kun aurinko ei paista tai on tyyntä.

”Uusi automaatiojärjestelmä parantaa voimalaitoksen säätömahdollisuuksia, eli sähköjärjestelmän tasapainon kannalta tärkeän säätövoiman tuotanto on nyt entistäkin tehokkaampaa”, Pollari kertoo.

Yhteiskunta sähköistyy kovaa vauhtia kaupungistumisen ja fossiilisten päästöjen vähentämisen myötä. Vesivoima vastaa osaltaan sähkön vähäpäästöisyyden ja omavaraisuuden yhä kasvavaan tarpeeseen.