Metsäkoneurakointi

Metsäkoneurakoinnin kustannusinflaatio on edelleen kova, vaikka hieman taittunut

Metsäalan koneurakoinnin kustannuskehitys osoittaa hieman laimenemisen merkkejä. Alan konekustannusindeksin heinäkuun lukema näytti kokonaiskustannuksien nousuksi kolme prosenttia vuoden takaisesta tasosta. Eri kustannustekijät kehittyvät kuitenkin vahvasti eri suuntiin: suurimmat nousut ovat korkokustannuksissa ja koneiden hinnoissa.

John Deere harvesteri

Kustannusindeksi seuraa kymmentä eri kustannustekijää kuten palkkoja, polttoaineita, koneiden hintoja ja korkoja. Metsäkonealalla kustannuksista ovat laskeneet suorat polttoainekustannukset sekä koneiden siirrot, jotka ovat myös vahvasti polttoainesidonnaisia. Polttoaineen hinta oli indeksin mukaan heinäkuussa 24 prosenttia alemmalla tasolla kuin vuosi sitten.

Useissa metsäkonealan urakointisopimuksissa on erillinen polttoaine-ehto, joka tasaa polttoaineen hinnanmuutosten vaikutuksia. Kun polttoaineen hinta nousee, yrittäjän urakkahinta nousee, ja polttoaineen hinnan laskiessa urakointihintakin laskee.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kaikki muut kustannukset paitsi polttoaineet ja siirrot ovat indeksin mukaan nousseet vuoden takaisesta. Metsäkonealan kustannuksista eniten ovat nousseet vuoden aikana korkokustannukset, 365 prosenttia. Myös koneiden hinnoissa on liki kahdeksan prosentin nousu.

- Inflaatio näyttäytyy toisessa valossa, kun tarkastellaan indeksiä ilman polttoaineen osuutta. Kun kustannusindeksistä irrotetaan polttoaineet pois, muiden kustannusten nousu on vuodessa ollut yhdeksän prosenttia, mikä kertoo edelleen hyvin korkeasta kustannusinflaatiosta, sanoo varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola Koneyrittäjät ry:stä.

Simo Jaakkola

Työntekijöiden työmailla kulkemisen matkakulut nousivat yli 13 prosenttia. Metsäkonealalla työnantaja on velvoitettu järjestämään työntekijöiden kulkemisen kotoa työmaalle.

- Metsäkonealalla on tyypillistä kulkea kotoa työmaalle työnantajan järjestämällä autolla. Kun polttoaineiden hinnat olivat reilusti yli kahden euron litrahinnoissa, monessa koneenkuljettaja perheessä oli melko hyvä tilanne. Työnantaja järjesti sekä auton työmaakulkemisiin että maksoi sen kulut. Työmatka ei tästä enää työntekijälle halpene, Jaakkola sanoo.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsäkonealan konekustannusindeksiä ylläpitää Tilastokeskus. Uusimman metsäkoneindeksin alkupiste on vuodessa 2020. Siitä lähtien kustannukset ovat metsäkonealalla nousseet indeksin mukaan 26,7 prosenttia tämän vuoden heinäkuuhun mennessä.