Metsätrans

Pääkirjoitus 4/2023: Kaatuvatko uusien koneyrittäjien haaveet rahoitukseen?

Toimivilla rahoitusmarkkinoilla on keskeinen merkitys Suomenkin taloudelliselle hyvinvoinnille. Rahoittajat pyrkivät luonnollisesti ohjaamaan pääomia tuottaviin hankkeisiin, ja vastaavasti karttavat niitä kohteita, joihin liittyy paljon epävarmuutta tai suoranaisia riskejä. Tyypillistä on, että kun eletään nousukautta, rahaa on liikkeellä enemmän ja suotuisammin ehdoin. Meilläkin korkotaso oli pitkään poikkeuksellisen alhainen, mutta nyt inflaatio kiihtyy ja korot ovat nousseet, voitaneen sanoa, hieman normaalimmalle tasolle.

Tero Nurmi

Metsäkoneurakoinnissa uusille yrittäjille voisi nyt olla tilausta, kun puuvirrat Venäjältä ovat pysähtyneet. Etenkin energiapuun korjuussa vajausta on näkyvissä. Tämä teema nousi esiin jo kevättalvella, Koneyrittäjien energiapäivillä. Energiapuukouria valmistavan Moisio Forestin Petrus Moisio kertoi alkukesästä Swedish Forestry Expossa, että hekin ovat törmänneet siihen, että uusia yrittäjiä olisi alalle tulossa, mutta esteeksi on noussut rahoitus.

Samaan ongelmaan oli havahtunut myös ProSilvan metsäkoneita myyvä Jesse Jolkkonen. Aloittaville yrittäjille oli poikkeuksellisesti vuokrattu koneita, kun rahoitusta ostoon ei olekaan irronnut. Tässä lehdessä kerromme Juho Hukan ja Topias Björnin tarinan, kaveruksilla oli vuosikymmenen kokemus alalta kuljettajina, omasta mielestään hyvä sopimus vahvan toimijan kanssa, ja sopiva käytetty konekin katsottuna, mutta rahat puuttuivat. Edes leasing-sopimus ei ollut mahdollinen, ilman riittävää alkupääomaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Nuoret miehet kääntyivät useiden eri rahoittajatahojen puoleen, ja hakivat apua alan neuvontaa tarjoavilta järjestöiltä. Välillä hanskat meinasivat lentää tiskiin, mutta lopulta tällä tarinalla oli onnellinen loppu. Eri asia on, kuinka moni muu olisi valmis kulkemaan yhtä kivisen polun yrittäjäksi.

Rahoituslaitosten tiukentunut linja ei toki ole pelkästään huono asia. Koneyritysten konkursseja tai loppuun palaneita koneyrittäjiä tämä maa ei kaipaa yhtään enempää, mutta samaan aikaan jostain niitä uusiakin yrittäjiä pitäisi löytyä. Nykyisin metsäkonealalla toimivien keski-ikä, kun taitaa olla melko korkea. Yksi ratkaisu tähänkin ongelmaan olisi paremmat taksat puunkorjuusta, ehkä silloin laskelmat lainan takaisinmaksukyvystä näyttäisivät uskottavammilta myös pankkien papereissa.