Metsäteollisuus

Metsien inventoinnit alkavat 23 alueella eri puolilla Suomea

Suomen metsäkeskus jatkaa metsien inventointia tänä kesänä 23 uudella alueella, yhteensä 4,4 miljoonan metsähehtaarin alalla. Näiden alueiden metsävaratiedot valmistuvat vuoden 2025 aikana. Metsänomistajat voivat katsoa oman metsänsä tietoja Metsäkeskuksen uudistuneesta Metsään.fi-palvelusta.

Metsäneuvoja Jouko Huuhka Metsäkeskuksesta mittaa puun läpimittaa
Metsäneuvoja Jouko Huuhka Metsäkeskuksesta mittaa puun läpimittaa.

Lentokoneet ilmassa ja koealamittaajat maastossa

Suomen metsäkeskuksen metsien inventoinnissa yhdistetään kolmen eri tietolähteen tiedot monipuolisia laskentamenetelmiä hyödyntäen. Lentokoneesta tehtävä laserkeilaus, ilmakuvaus ja maastossa tehtävät koealamittaukset ovat olleet inventoinnin lähtöaineistoja jo yli 15 vuoden ajan, mutta jokaisessa on tapahtunut menetelmä- ja laitekehitystä. Tälle vuodelle hankkeiden koealamääriä on optimoitu alueiden kehittyneemmällä analysoinnilla ja aikaisemmin mitattujen koealojen tehokkaammalla hyödyntämisellä. Tällä pyritään vähentämään maastomittausten tarvetta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Laserkeilauksella saadaan kolmiulotteista tietoa maanpinnasta, kasvillisuudesta ja metsien puuston rakenteesta. Keilaus tehdään lentokoneesta 1,5–2 kilometrin korkeudesta. Keilauksesta ei ole vaaraa ihmiselle eikä eläimille. Erillinen ilmakuvaus tehdään 7–8 kilometrin korkeudesta. Ilmakuvia käytetään inventoinnissa eri puulajien tunnistamiseen.

Laserkeilauksia ja ilmakuvauksia toteutetaan vuosittain osana Maanmittauslaitoksen koordinoimaa kansallista laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmaa. Sen mukaiset laserkeilaukset tehdään kuuden vuoden aikana (2020–2025). Ilmakuvaukset tehdään kolmessa vuodessa.

Lisäksi kesäkaudella maastossa liikkuu kymmenittäin Metsäkeskuksen metsäammattilaisia ja harjoittelijoita mittaamassa puustotietoja koealoilta. Koealamittauksia myös ostetaan tänä vuonna yhdeksällä hankkeella kaupallisilta toimijoilta. Koealamittaus ei vahingoita puustoa tai maaperää. 

Hakkuukonetietoa hyödynnetään nyt metsätietojen päivityksessä

Nykyisellä metsien inventointimenetelmällä saadaan kerättyä tarkinta tietoa hoidetuista kasvatusmetsistä ja uudistuskypsistä metsistä. Taimikoissa ja epätasaisissa hoitamattomissa metsissä kaukokartoitusinventoinnin tarkkuus on heikompaa.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Metsäkeskus päivittää metsävaratietoa jatkuvasti inventointien välillä eri tietolähteitä ja puuston kasvumalleja käyttäen. Uutena tietolähteenä on hakkuukoneilta tulevat tiedot hakkuiden rajauksista, hakkuutavoista ja -ajankohdista. Tätä tietoa on jo satojen tuhansien hehtaarien alalta. Metsä- ja luontotiedon laadusta on lisätietoa Metsäkeskuksen Tiedon laatu -sivulla. 

Tuoreet metsävaratiedot saatavilla inventointia seuraavana vuonna  

Tänä kesänä kartoitettavien alueiden metsävaratiedot valmistuvat ensi vuoden aikana. Eri vuosien laserkeilaus- ja ilmakuvausalueet ovat nähtävillä Maanmittauslaitoksen Laserkeilaus ja ilmakuvaus -sivulla. Metsänomistajat voivat varmistaa oman metsätilansa tietojen julkaisuvuoden myös Metsävaratietojen saatavuus -karttapalvelusta. 

Parhaillaan Metsäkeskuksessa tuotetaan vuonna 2023 inventoitujen alueiden metsävaratietoja. Näiden 21 alueen ja 4,2 miljoonan hehtaarin metsävaratiedot julkaistaan vuoden loppuun mennessä.