Kuljetus

MAN eTruckit ovat kulkeneet jo 500 000 km logistiikka-ajossa vuoden 2025 aikana

Vuoden 2025 alusta lähtien yli 100 MANin eTruckia on otettu onnistuneesti käyttöön muun muassa Saksan, Itävallan, Belgian ja Alankomaiden logistiikkapalvelujen tarjoajilla, joiden joukossa on tunnettuja nimiä kuten Duvenbeck, DB Schenker, Dachser, Dräxlmaier ja Koopman. eTruckit ovat vuoden alusta ajaneet yhteensä noin 500 000 kilometriä. Akkusähkökäytön ansiosta tämä tarkoittaa noin 400 tonnin hiilidioksidipäästövähennyksiä, kun ne olisivat käyttäneet 100-prosenttisesti vihreää sähköä verrattuna dieselkuorma-autoon, joka kuluttaa noin 27 litraa 100 kilometriä kohden.

MAN eTruck

Jos oletetaan, että kukin näistä ajoneuvoista ajaa 1,2 miljoonaa kilometriä elinkaarensa aikana, pelkästään nämä eTruckit voivat vähentää noin 120 tuhatta tonnia hiilidioksidipäästöjä. Ajoneuvot ovat osa 200 ajoneuvon esisarjaa, jonka MAN on valmistanut jo vuonna 2024 - asiakkaille, jotka haluavat nopeasti siirtyä sähköiseen liikkuvuuteen. Tästä esisarjasta toimitetaan MANin asiakkaille lähes päivittäin lisää sähköautoja. ”Jo ennen kuin MAN eTGX:n ja eTGS:n laajamittainen tuotanto alkaa toukokuussa, keräämme arvokasta käytännön kokemusta tämän ensimmäisen sarjan ajoneuvoista yhdessä
asiakkaidemme kanssa. Näemme, että akkujen suureen modulaarisuuteen perustuva konseptimme on todistanut olevansa erittäin onnistunut pitkän matkan kuljetuksissa. Erityisen suosituksi malliksi on osoittautunut erittäin matala puoliperävaunun vetoauto, jolla vastataan suuriin volyymivaatimuksiin”, sanoo MAN Truck & Busin tutkimuksesta ja kehityksestä vastaava johtokunnan jäsen Frederik Zohm.

eTruckien päivittäinen ajosuorite on vaikuttava: tyypillisissä pitkän matkan kuljetussovelluksissa sähköleijonat kulkevat 400-600 kilometriä, ja yksi ajoneuvo kulkee jopa 800 kilometriä päivässä asiakaskäytössä välilatauksella. eTruckit ovat osoittautuneet erittäin säästäväisiksi, ja koko kaluston keskikulutus on noin 106 kWh 100 kilometriä kohden, vaikka ensimmäisten kuukausien sääolosuhteet olivat melko talviset.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

DB Schenkerin suorista operaatioista vastaava William Kratsch tekee myönteisen johtopäätöksen kaluston täyssähköisistä uusista lisäyksistä: - Tähän mennessä kuorma-auto on toiminut moitteettomasti, ja sen kulutus on ollut alhaisempi kuin muilla vastaavilla reiteillä käytetyillä sähkökuorma-autoilla. Tämä on myönteinen merkki MAN eTGX:n tehokkuudesta, ja suhtaudumme tulevaisuuteen optimistisesti.

MAN Polar Express: täysin sähköllä Napapiiriltä Müncheniin

MAN eTruck on osoittanut myös soveltuvuutensa pohjoisiin olosuhteisiin MAN Polar Express -mallissa: Maaliskuun puolivälissä akkusähköinen eTGX-puoliperävaunullinen kuorma-auto kulki 3000 kilometrin matkan Napapiiriltä Müncheniin pelkästään akkuvirralla. Näin se ei ainoastaan osoittanut vaikuttavaa kantomatkaansa jopa jäisissä lämpötiloissa, vaan myös, että täysin sähköinen Euroopan laajuinen kaukoliikenne kuorma-autoilla, jotka käyttävät yksinomaan julkista latausinfrastruktuuria, on jo nyt mahdollista. Esittelyssä myös MAN Charge&Go - latauskortti, jonka avulla julkinen lataus eri infrastruktuurin tarjoajien latausasemilla on lastenleikkiä.

Polarexpressin mukana olivat kuorma-autoalalla tunnetut vaikuttajat André Brockschmidt (Bauforum 24) ja Christina Scheib (Trucker Babes). He kertovat kokemuksistaan ja
kohtaamisistaan täyssähköisen matkan aikana napapiiriltä Müncheniin viidessä videojaksossa, jotka julkaistiin kiertueen yhteydessä MANin kanavilla YouTubessa. Samalla vaikuttajat julkaisivat vaikutelmia kiertueesta omilla kanavillaan.

Modulaarinen konsepti jopa 500 kilometrin toimintasäteelle

MAN eTGX:n pitkän matkan version toimintasäde on noin 500 kilometriä, ja se on luokkansa edelläkävijä akkujen modulaarisuuden ja erilaisten kokoonpanovaihtoehtojen osalta: Jopa miljoona erilaista yhdistelmävaihtoehtoa on mahdollista, joten jokaiseen yleiseen sovellukseen löytyy sopiva täyssähkökuorma-auto. Erittäin matalana linjurina, jonka vetopöydän korkeus korkeus on 950 mm ja akseliväli vain 3,75 metriä, mutta jonka akkukapasiteetti on suurin mahdollinen, se soveltuu erinomaisesti käytettäväksi autologistiikassa, jossa suurin mahdollinen kuormatilavuus aina kolmen metrin sisäkorkeuteen asti on ratkaisevan tärkeää. Neljän, viiden tai kuuden akkupaketin ja 449 ja 544 hv:n tehojen ansiosta se voidaan kuitenkin mukauttaa optimaalisesti myös kaikkiin muihin kuljetustehtäviin. Vakiovarusteena olevan CCSlataustekniikan (jopa 375 kW) lisäksi sen voi tilata myös uudella MCS-standardilla, jossa latausteho on jopa yksi megawatti, mikä mahdollistaa entistä nopeamman välilatauksen kuljettajan ajotaukojen aikana.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Myös kuljetusyritykset hyötyvät MANin 360 asteen eMobility Consulting -palvelusta siirtyessään sähköiseen liikkuvuuteen: sähköiseen liikkuvuuteen siirtymistä koskevaan neuvontaan sisältyy asiakaskohtaisia analyysejä ajoneuvojen käyttöönotosta ja latausinfrastruktuurin vaatimuksista. MANin palveluvalikoimaan kuuluu myös itse  latausinfrastruktuurin tarjoaminen latausinfrastruktuurin toimittajien kanssa solmittujen kumppanuuksien kautta. Lisäksi uusien sähköleijonien käyttöön on saatavana perinteisten kuorma-autojen tapaan erityisesti sähköiseen liikkuvuuteen räätälöityjä huoltosopimuksia ja rahoitusratkaisuja sekä lukuisia digitaalisia palveluja. Näitä ovat esimerkiksi MAN eReadyCheck, jonka avulla asiakkaat voivat tarkistaa, miten heidän jakelureittinsä voidaan ajaa puhtaasti sähköisesti, sekä MAN Charge & Go - latauspalvelu latauskortteineen, joka mahdollistaa yksinkertaisen, konsolidoidun lataussuunnittelun ja laskutuksen kansainvälisillä reiteillä.