Ajankohtaista

Ponssen osavuosikatsaus 1.1.–30.6.2020

- Liikevaihto oli 276,4 (H1/2019 315,8) miljoonaa euroa.

- Q2 liikevaihto oli 131,9 (Q2/2019 172,7) miljoonaa euroa.

- Liiketulos oli 21,8 (H1/2019 30,4) miljoonaa euroa ja liiketulosprosentti 7,9 (9,6).

- Q2 liiketulos oli 8,4 (Q2/2019 17,5) miljoonaa euroa ja liiketulosprosentti 6,4 (10,2).

- Tulos ennen veroja oli 7,0 (H1/2019 30,1) miljoonaa euroa.

- Liiketoiminnan rahavirta oli -14,6 (2,7) miljoonaa euroa.

- Osakekohtainen tulos oli 0,11 (0,83) euroa.

- Omavaraisuusaste oli 47,9 (51,3) prosenttia.

- Tilauskanta oli 179,3 (361,1) miljoonaa euroa.

TOIMITUSJOHTAJA JUHO NUMMELA:

Koronapandemian vuoksi toinen vuosineljännes oli Ponsselle erittäin haastava. Komponenttien saatavuusongelmista alkaneet haasteet realisoituivat nopeasti kysynnän kriisiksi markkinoilla lisääntyneen epävarmuuden johdosta. Markkinatilanteen heikennyttyä saatujen tilausten arvo toisella neljänneksellä oli 110,6 (168,8) miljoonaa euroa ja tilauskantamme laski 179 miljoonaan euroon.

Nopean reagoinnin ansiosta pystyimme kuitenkin sopeutumaan äkilliseen tilanteeseen tehokkaasti. Koronapandemian alkuvaiheessa komponenttien saatavuusongelmat liittyivät eurooppalaisiin kumppaneihimme, kun erityisesti Pohjois-Italiassa ja Saksassa toimivat tehtaat joutuivat sulkemaan oviaan. Varautumisemme ansiosta tuotantomme pyöri yhdessä vuorossa ilman keskeytyksiä, ja kesäkuussa nostimme tehtaan kapasiteetin takaisin normaalille tasolleen. Tuotanto- ja huoltotoimintoja lukuun ottamatta henkilökuntamme siirtyi etätyöhön maaliskuun puolivälissä. Muutoksista huolimatta ponsselaisten tekemisen taso pysyi erinomaisena ja jatkoimme yhtiön voimakasta kehittämistä kaikissa toiminnoissa.

Tehtaan keskeytymättömän toiminnan ansiosta säilytimme vaikeassa tilanteessa kohtuullisen liikevaihtotason. Vuoden toisella neljänneksellä Ponssen liikevaihto oli 131,9 (172,7) miljoonaa euroa. Koronapandemia vaikutti laajasti asiakkaidemme toimintaan ja huoltopalveluiden ja vaihtokoneliiketoiminnan liikevaihto laski uuskonemyynnin ohella. Vaihtokonemyyntimme oli heikkoa erityisesti toisen neljänneksen alussa ja vaihtokonevarasto kasvoi katsauskaudella huomattavasti. Neljänneksen loppua kohti kaikki liiketoiminta-alueemme alkoivat selvästi virkistyä.

Liiketoiminnan aktiivisuuden laskiessa koko henkilöstöä koskivat kuluneella neljänneksellä määräaikaiset lomautukset ja tehokas kulukuuri. Nämä toimenpiteet vaikuttivat merkittävästi taloudelliseen suoritukseemme. Ponssen liikevoitto kuluneella neljänneksellä oli 8,4 (17,5) miljoonaa euroa ja liiketulosprosentti 6,4 (10,2). Laskimme liiketoiminnan kuluja kuluneella neljänneksellä noin 20 prosenttia. Kumulatiivinen rahavirta oli toisen vuosineljänneksen lopussa -14,6 (2,7) miljoonaa euroa. Katsauskauden liiketulokseen ei ollut tarvetta sisällyttää merkittäviä kertaluontoisia tulosvaikutteisia eriä ja yhtiön tase on vahva.

Haastavassa toimintaympäristössä jatkamme panostuksiamme myyntiin, huoltoon ja varaosien saatavuuteen normaalisti, ja palvelemme asiakkaitamme parhaan kykymme mukaan. Pyrimme keskittymään asioihin, joihin voimme vaikuttaa ja varsinkin investoinnit tuotteidemme kehitykseen tuottavat jatkuvasti tuloksia. Vieremän tehtaamme on aikataulussa ja erinomaisessa iskussa. Tehdas jatkaa toistaiseksi kahdessa vuorossa täydellä kapasiteetilla kohtuullisen tilauskantamme ansiosta.

Koronapandemian aiheuttama epävarmuus on muuttanut nopeasti toimintaympäristöämme ja heikentänyt metsäkoneiden kysyntää. Syksy tulee olemaan meille haastava. Tilauskannan kasvattaminen syksyn aikana on tärkeää, jotta voimme varmistaa normaalin toiminnan myös vuoden vaihteen jälkeen.

Tärkeintä on turvata henkilökuntamme, asiakkaidemme ja muiden sidosryhmiemme terveys kaikissa olosuhteissa.