Kevyellä Kalustolla Kannattavuutta
Lapualaisen Kuljetusliike J. Klemettilä Oy:n uuden puutavarayhdistelmän hankinnassa keveys oli kaiken lähtökohta, ja se toteutettiin kokonaisratkaisuna toiminnallisuudesta tinkimättä. Scania varusteltiin puunajoon Alucarilla ja peräänsä se sai Jykin kärryn. Auton omapaino on 12800 kiloa ja kärryn 7600 kiloa.
Juha Klemettilän uuden auton merkiksi valikoitui Scania.
- Harkinta tehtiin kolmen merkin välillä, mutta kun yhdestä paikasta ei vastattu tiedusteluihin kuin vasta kuukauden viiveellä, ja toisessa valiteltiin vain koronaa ja toimitusaikoja, niin tähän päädyttiin. Scania-myyjä Matti Lintalan aktiivisuus ja nopea tarjouksen tekeminen puolsi ratkaisua.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyAlucarin Julius Närvän mukaan parhaiten haluttuun ratkaisuun päästään, kun päällirakentaja otetaan mukaan suunnitteluun jo autoa ostettaessa.
- Näin voidaan optimoida mm. auton mitoitus, eikä tarvitse tehdä ylipitkää. Itse päällirakenteesta kiloja ei kovin paljon pysty pudottamaan, mutta yhteistyössä autotehtaan kanssa kokonaisuudesta saadaan parhaiten halutunlainen. Keveyttä voidaan hakea jättämällä pois kaikki ylimääräinen, kuten lisävalot. Nipistetään kilo sieltä, toinen täältä.
Klemettilän uudessa Scaniassa keveyttä on haettu muun muassa ilmajousilla ja pienemmällä hytillä. Ilmajousituksen painoetu rautajousiin verrattuna on noin 200 kiloa, hyttivalinnalla painossa säästettiin 150 kiloa. Myös pienemmillä tekijöillä on merkitystä kokonaisuuden kannalta. Esimerkiksi Scanian teräspuskurin mukana lisäpainoa tulee 70 kiloa, ja jos autoon haluaa kääntyvän tuolin, sen jalusta tuo myös 70 kiloa lisää kokonaisuuteen.
- Kyse on pitkälti siitä, mitä rukseja rastitaan autoa tilattaessa. Kevyt auto tehdään autokauppaa solmittaessa, ensimmäiset tuhat kiloa on mahdollisuus tiputtaa pois siinä vaiheessa. Päällirakenteessa vastaava pelivaraa ei ole, mutta neuvoja annamme mielellämme, Närvä jatkaa.
Alucarin toimitusjohtajan Anssi Alasaaren mukaan puuautojen kokonaispainot ovat taas alkaneet kiinnostaa asiakkaita entistä enemmän.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy- Julius ja Marcus Peth konsultoivat mielellään näissä asioissa. Me punnitsemme jokaisen auton ennen ja jälkeen päällivarustelun, joten meillä on tarkka tieto eri valintojen vaikutuksista kokonaispainoon.
Klemettilän edelliseen autoon verrattuna painoeroa on tuhat kiloa, vaikka nosturi on sama.
- Akselistovalinnan merkitys kokonaispainoon on verrattain pieni, takaohjaava on ehkä kevein, 2+2 painavin, mutta muuten alustana olevalla autolla painoeroa voi olla jopa 1200 kiloa, riippuen siitä miten lyöt rakseja ruutuun, Klemettilä tietää.
Kun katseet nyt kääntyvät kokonaispainoihin, sillä on vaikutuksia myös nosturikauppaan. Alucarin asiakkaistakin yhä useampi miettii autoa rakennettaessa pikaliittimien laittoa ja nosturin irrotettavuutta. Tämä voi näkyä Z-mallisten nosturien kysynnän taittumisena, sillä Z-nosturi on melko painava ja jos nosturi järjestäen pudotetaan tien varteen, niin etua ei tule myöskään kasvavasta kuormatilasta. Myös avonostureilla on yhä ostajakuntansa.
Klemettilän nosturit ovat kaikki normaalilla puomilla, nyt harkinnassa on uuden nosturin hankinta, ja Z-mallin kokeilukin on käynyt mielessä.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy- Kaipailisin vielä lisää faktaa Z-nostureiden painoista. Valmistajien esitteitä olen katsellut, mutta mielelläni minä itsekin ilmoitan painokseni 90 kiloa, vaikka totuus saattaa jotain muuta ollakin, Klemettilä keventää.
Klemettilällä on edelleen käytössä myös avonostureita.
- Hytti tuo painoa noin 500 kiloa ja hintaakin 15–20 tonnia lisää. Jos kuormia tehdään vain pari per vuoro, niin täytyy pohtia, onko hytistä vastaavaa hyötyä. Osa kuskeistammekin on avonostureiden kannalla.
Perävaunu Jykiltä
Klemettilän uudessa Jyki-puutavaraperävaunussa on vain neljä pankkoa. Näin kärryn kokonaispaino jää 7600 kiloon, vaikka siinä rautajouset ja teräsvanteet onkin. Jykin Ville Rautiaisen mukaan perävaunukaupassa on havaittavissa laajemminkin paluuta rautajousiin, rumpujarruihin ja isompiin pyöriin. Kärryssä ilmajouset valitsemalla painoa saisi pois 300 kiloa, mutta Juha Klemettilä arvostaa enemmän rautajousisen toimintavarmuutta. Alumiinivanteilla painossa säästöä tulisi lähes 300 kiloa, mutta jopa 7000 euron hankintahinnan takia investoinnin takaisinmaksuaika mietityttää.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy- Olen pyrkinyt kalustossani siihen, että vehkeet ovat mahdollisimman yhdenmukaisia. Tämä koskee myös renkaita ja vanteita, jos alumiiniin mentäisiin, niin ne täytyisi sitten melkein hommata kaikkiin yhdistelmiin, Klemettilä toteaa.
Alumiinin ja ilmajousien sijaan kärryssä keveyttä on haettu rungon läpivirtaukseen panostamalla, jotta paino olisi myös käytännössä talven loska- ja lumikeleillä mahdollisimman alhainen. Samasta syytä Klemettilä myös suosii rautajousia kärryissä.
- Rautajousinen ravistaa sen verran, että se samalla putsaa itse itseään. Ilmajousisen kärryn 300 kilon painoero tulee helposti takaisin talvella kerääntyneen lumen myötä.
Sekä auton että kärryn pankkoina on Alucarin Titanit, joissa alumiiniset tolpat yhdistyvät teräsvaakapalkkiin.
- Tässäkään ei menty pelkästään paino edellä, täysalumiinisella pankolla yhdistelmää olisi saatu vielä kevyemmäksi, mutta Titaneita me olemme tottuneet käyttämään ja niiden toimintavarmuus on vakuuttanut, Klemettilä selventää.
Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyyNeljän pankon kärry on Klemettilälle uusi kokeilu.
- Meillä on ajoittain paljon tukin ajoa ja kuitupuukin on eri alueilla pidempää. Katsotaan nyt, miten tämä toimii käytännössä.
Alasaari ei ole pahoillaan, vaikka he vähemmän pankkoja nyt saivatkin kaupaksi.
- Alucarin yrityksenä on vain oltava mukana kehityksessä, ja kyettävä tarjoamaan tuotteita erilaisiin tarpeisiin. 76 tonnisten yhdistelmien ansiosta maailmalla seurataan tarkasti suomalaisten puuautojen kehitystä, ja tässä on nyt yksi sellainen yhdistelmä, joka saattaa herättää huomiota myös vientimarkkinoilla.
Närvän mukaan jokainen rakennettava auto on yksilönsä, ja räätälöidään juuri tarpeen mukaan.
- Aiemmin saattoi vielä olla asiakaskohtaisia ratkaisuita, pystyi sanomaan, että Klemettilän autot rakennetaan näin, ja jonkun toisen talon autot aina noin, mutta nyt kaikessa pyritään huomioimaan juuri se kuljetustehtävä, johon auto on hankittu. Etenkin isoimmissa taloissa on erilaiset autot pitkälle lenkille, junaan ajoon ja siirtoajoon, ei niinkään enää sellaista autoa, jolla ajetaan kaikkea.
Rautiainen huomauttaa, että yhden tai kahden auton yrityksissä erikoistuminen on hankalampaa, ja näitä yrityksiä on paljon, keskimääräisen yrityskohtaisen puuautomäärän ollessa edelleen noin 1,8.
- Jos autoja on vain yksi, sen ainoan on sovelluttava mahdollisimman monipuoliseen ajoon. Silloin kärrynkin on oltava kahdeksalla pankolla.
Ylikuormista sanktioita
Klemettilän Scaniassa keveys oli ensimmäinen lähtökohta, mutta sitä ei kuitenkaan haettu toimintavarmuuden kustannuksella. Keveydestään huolimatta autolla täytyy pystyä ajamaan puuta. Yhdistelmän painon merkitys on nyt korostunut, kun tehtaiden ylikuormaleikkurit sanktioineen tuovat ennalta-arvaamattomuutta puun ajoon.
- Tässä on ollut pakko muuttaa omaa ajatusmaailmaa kaluston suhteen niin, ettei kaikkien autojen tarvitse olla samanlaisia ja samoilla ominaisuuksilla ja näin saada omapainoa alaspäin, Klemettilä toteaa.
Kesäkuun alussa tulleen muutoksen myötä kolmesta ylikuormasta tulee viikko ajokieltoa. Klemettilän mielestä sanktio on melko kova.
- Kun leikkurin yli menevästä painosta ei makseta korvausta, niin ei kukaan sitä kuormaa sinne tahallaan vie liikaa. Voisiko esimerkiksi miettiä metsäyhtiöiden kesken yhteistä painorajaa, olkoon se 76 tai 78 tonnia, johon asti rahti maksettaisiin, mutta painorajan ylityksestä ei kuljetusyrittäjää rangaistaisi, Klemettilä kysyy.
Lisäksi talviaikana yhdistelmän omapaino voi yhdenkin vuorokauden aikana muuttua jopa tuhannen kilon verran lunta, jäätä ja likaa kerätessään. Tätä tehtaat eivät huomioi millään tavalla.
Klemettilän mukaan sanktioilla on vaikutusta myös alan houkuttelevuuteen kuljettajien silmissä.
- Paljon puhutaan, että alalle tarvitaan tekijöitä ja tuolla on nuorta porukkaa tarjolla, joilla on virtaa kintaissa. Mutta kun ammattilaisellakin saattaa tulla vaakaheittoa, niin kuinka sitten vasta nosturointia opettelevalla nuorella kuljettajalla?
Viikon stoppi ajoihin kolmen virheen seurauksena tuntuu kuljettajan sekä kuljetusyrittäjän taloudessa ja saattaa ajaa kuljettajan helposti katselemaan muita hommia.
Kuljetusliike J. Klemettilän uuden puutavarayhdistelmän tekniset tiedot:
SCANIA
- R 580 B8x4*4NB. (Takaohjaava)
- Hytti: CR17
- Perusakseliväli 4350 mm
- Taka- akseli RB662 + R660 akseli perä
- Renkaat etu- ja lisäakseli 385/65 R22.5
- Renkaat telissä 315/80 R22.5
- Levyjarrut
- Ilmajousitus
ALUCAR
- Alumiiniapurunko paketti
- ST- 50 Sermi
- Ulkopuoliset tupet hydraulisilla kiristimillä
- Mekaaniset kuormankiristimet
- Säätötilavuus hydrauliikka
- pankot 4kpl ALUCAR TITAN 70 pankot
- Omapaino alle 13000Kg ilman nosturia
JYKI
- Pituus 10,4 m, niitatut välipalkit
- Parabelijousitus
- Rengaskoko 285/70R19.5”, teräsvanteet
- Pankot 4 kpl ALUCAR TITAN 90, korkeus 3250 mm
- Perävaunussa huomioitu myös takaosan avonaisuutta, jotta saadaan ilmanvirtauksella mahdollista roska/lumikuormaa ehkäistyä.
- Omapaino 7600 kg (ilmajousilla ja alumiinivanteilla päästäisiin alle 7000 kilon painoon)
Teksti: Tero Nurmi, Kuvat: Tero Nurmi, Seppo Ala-Kutsi
Ylikuormien käsittely muuttui kesäkuun alussa
Ylikuormalla kannattavuuden tekeminen on vuosikymmeniä vanha perinne, jonka muuttaminen on hankalaa ilman, että kuljetusyrittäjille tulisi turhia taloudellisia ongelmia. Maailma kuitenkin muuttuu, ja nyt hallitusohjelmaankin on kirjattu asiakkaan (todellisen hyödyn saajan) vastuun lisääminen ylikuormista ja EU-direktiivi ajoneuvojen painojen etävalvonnasta on kohta voimassa.
Puutavara-autoilijoiden edunvalvonnasta vastaavan Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry:n kanta on koko ajan ollut se, että laillisella kuormakoolla yrityksen pitää pärjätä.
- Niin sanottujen omien puiden kuormakokoon vaikuttamisessa on mahdollista asiakasyhtiöiden vaikuttaa asiaan taksan kautta. Tällöin vain pitäisi huomioida muuttunut keskikuorman koko. Oman haasteensa tuo sitten vierastoimituspuut, MKY:n toiminnanjohtaja Kari Palojärvi toteaa.
Metsä Groupilla ylikuormaleikkurit sanktioineen ovat olleet käytössä kesäkuun alusta alkaen ja ajokieltojakin on jo jaettu. Kuljetusyritysten näkökulmasta ajokielto on paljon pahempi rangaistus kuin lievä taksaan puuttuminen, mutta siitä voi olla merkittävää haittaa myös asiakasyhtiölle. Ajokiellon perusteena oleva kolme rikettä kahdessa kuukaudessa on myös epätasa-arvoinen yrittäjien kannalta. Toinen saattaa ajaa tuona aikana Metsä Groupille kymmenkertaisen määrän kuormia toiseen verrattuna. Jos ylikuormaa on kolme kertaa 200 kuorman aikana, se on suhteellisesti todella paljon vähemmän, kuin jos ylityksiä tulee sama määrä 20 kuormaa vietäessä. Olisiko tämä syytä huomioida jotenkin?
Lisää jännitystä autoilijoille tuo lähestyvä talvi, kun puu ei enää ole kuivaa ja yhdistelmä alkaa kerätä loiskuormaa lumesta ja jäästä. Pitkän ajomatkan jälkeen vielä lähtiessä täysin laillinen kuorma saattaakin perillä olla jo ylikuorman puolella.
Metsä Groupilla 76 tonnisella yhdistelmällä tuodut yli 83 tonnisista kuormista ei makseta rahtia. Jos kokonaispaino on yli 80 tonnia, mutta alle 83 tonnia, kokonaisrahdista maksetaan puolet lailliseen kokonaispainoon asti, ja mikäli paino on yli 76, mutta alle 80 tonnia, kokonaisrahti maksetaan lailliseen kokonaispainoon asti.
Metsä Groupin tehtailla vierastoimittajien kohtelu on samaan tähtäävää. Yli 83 tonnin kuormia ei oteta vastaan, vaan autot käännytetään vastaanotosta takaisin. Kuormapainoista 76–83 tonnia kuljetusyritys saa huomautuksen ja kolmannesta huomautuksesta 2 kuukauden jaksolle seuraa viikon ajokielto kyseiselle kuljetusyritykselle. Stora Ensolla ja UPM:llä leikkuri kulkee 78 tonnissa. Sen yli menevältä osalta ei makseta, ja yli 80 tonnista tulee reklamaatio. Sahoilla vastaavia käytäntöjä ei ole. Toivottavaa olisi kaikkien kannalta, että olisi yhdet ja yhteneväiset säännöt ylikuormaan suhtautumisessa.