Suomalainen metsäteollisuus edelläkävijänä
Kuivuus ja suuret metsäpalot ovat vaivanneet koko Eurooppaa tänä kesänä. Etelä-Euroopan metsäpalot ovat jokseenkin tavallisia uutiskuvissa niiden kuuman ja kuivan kesän vuoksi, mutta Suomessa ja Ruotsissa niitä ei ole totuttu näkemään. Suomea pahemmin metsäpaloista kärsi naapurimaamme, jossa aineelliset tuhot ovat nousseet miljooniin euroihin ja ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa tietämättä, näkevätkö rakasta kotitaloaan enää koskaan. Onneksi sentään vakavilta henkilövahingoilta on tiettävästi vältytty.
Alati etenevä ilmastonmuutos lisää näiden ääri-ilmiöiden esiintyvyyttä. Ennen näkemättömän pitkä ja kova kuumuus, kuivuus ja tuhoa aiheuttavat ukkosmyrskyt ovat kaikki kurittaneet Suomea vuorollaan. Siitä kärsivät kaikki: jo alkukesästä takapihoille aseteltiin laakeita vesikippoja nääntyviä siilejä ja oravia varten, seuraavaksi uutisoitiin vanhusten ja riskiryhmien tukalista oloista sairaalassa ja kotona. Maanviljelijöitä kohtaa jälleen kerran kammottavan huono satovuosi, osa viljelijöistä harkitsee jopa eläinten ennenaikaista teurastusta. Vesistöt täyttyivät sinilevästä, hallitsemattomat metsäpalot tuhosivat hehtaaritolkulla metsää ja poikkeuksellisen hurjat ukkosmyrskyt salamoineen ovat tuhonneet perheiden koteja.
Myös metsäteollisuudella, erityisesti suomalaisella vastuullisella ja innovatiivisella metsäteollisuudella on merkittävä mahdollisuus olla mukana ja jopa edelläkävijänä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Mikäli kaikkialla maailmassa metsiä hoidettaisiin ja käytettäisiin samalla tavalla kuin Suomessa, olisi ilmastonmuutoksen hillitseminenkin paljon helpompaa. Suomessa on poikkeuksellisen kestävää puun tuotantoa, joka ottaa huomioon myös luonnon monimuotoisuuden. Suomea voi kutsua käsi sydämellä metsien suojelun mallimaaksi ja metsäteollisuus on panostanut hurjasti muun muassa vesistöjen suojeluun.
Metsäteollisuuden tuotteet ovat jo nyt, mutta erityisesti tulevaisuudessa erityisen merkityksellisessä asemassa korvaamassa fossiilisia polttoaineita sekä luonnolle epäedullisia materiaaleja, kuten muovia. Bioenergia ja biopolttoaineet ovat jo ainakin jollain tavalla tuttuja lähes jokaiselle suomalaiselle. Viimeisimmän uutisen mukaan Stora Enso ja kodin muovituotteita valmistava Orthex tuovat markkinoille biokomposiitista valmistettuja keittiövälineitä, joiden hiilijalanjälki on jopa 80 prosenttia pienempi kuin muovituotteiden.
Jotta suomalainen vastuullinen metsäteollisuus voisi tulevaisuudessakin hyvin ja pystyy kantamaan kortensa kekoon ilmastonmuutoksen hillinnässä, on meidän päättäjien varmistettava jatkossakin elinkelpoiset ja vakaat edellytykset toimialan kehittymiselle.
Haluatko lukea koko artikkelin? Kokeile Metsätrans-digilehden tilausta maksutta 30 päivää!
Kokeile 30 päivää maksuttatai
Kirjaudu sisäänMetsätrans Digi -tilauksella luet ilman rajoituksia tämän ja muut metsäalan painavimmat artikkelit. Hinta kokeilujakson jälkeen 3,90 €/kk.