Metsäkoneurakointi

Ponssen liikevaihto laski 4,6 prosenttia koronavuonna

Ponsse Oy:n toimitusjohtaja Juho Nummelan mukaan vuosi 2020 alkoi kasvavan epävarmuuden merkeissä. Alkuvuotta leimasivat kauppasota, työmarkkinoiden levottomuus, Keski-Euroopan kaarnakuoriaistuhot ja hiljenevän markkinasyklin vaikutukset.

- Vahva tilauskantamme oli erinomainen puskuri alkuvuoden haasteille.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Todellinen shokki koettiin vasta ensimmäisen vuosineljänneksen lopulla, kun COVID-19-pandemian vaikutukset realisoituvat. Yhtiömme reagoi vaikeaan tilanteeseen terävästi ja pystyimme lieventämään pandemian aiheuttaman kriisin vaikutuksia. Yhteiskuntien sulkeutuessa rajoitustoimien vuoksi liiketoimintamme ennustettavuus muodostui erittäin vaikeaksi.

Pystyimme haastavasta tilanteesta huolimatta pitämään liikevaihtomme hyvällä tasolla sekä saavuttamaan noin yhdeksän prosentin kannattavuuden ja erinomaisen 74,8 miljoonan euron rahavirran. Luovutimme syksyllä asiakkaallemme 16 000. Vieremällä valmistetun PONSSEN.

Se, mikä yhtiömme näkökulmasta lähti liikkeelle osien saatavuuteen liittyvinä ongelmina, kääntyi nopeasti tuotteidemme kysyntään liittyväksi kriisiksi. Nopeasti pahenevan pandemian vaikutuksiin liittyvä epävarmuus hiljensi markkinoita voimakkaasti ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Epävarmuus vaikutti laajamittaisesti metsäalan toimijoihin. Tilauskantamme lähes puolittui toisella vuosineljänneksellä vuoden takaiseen verrattuna ja etenkin Venäjän markkina hiljentyi ensimmäisenä voimakkaasti. Kesää kohden asiakkaillamme alkoi kuitenkin olla tarve saada koneita nopeammalla aikataululla ja pystyimme nostamaan tehtaamme takaisin kahteen vuoroon kesäkuun puolivälissä.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Toisella vuosipuoliskolla markkinatilanne helpottui asiakkaidemme työtilanteen normalisoituessa. Aasian hiljalleen tapahtunut palautuminen vaikutti Venäjän korjuuoperaatioiden käynnistymiseen ja tilanteemme alkoi vähitellen helpottua. Vuoden kolmannella neljänneksellä markkina alkoi virkistyä maailmanlaajuisesti ja samanaikaisesti osien saatavuus parantui. Markkinoiden elpyminen jatkui aivan loppuvuoteen saakka. Tilanteeseen nähden ja alkuvuoden hyvän tilauskannan siivittämänä selvisimme erinomaisesti. Lopulta myös vaihtokoneiden kysyntä palautui hyvälle tasolle ja samaan aikaan huoltopalvelumme kipusi takaisin normaalille kasvu-uralleen. Palautuminen pandemian aiheuttamasta kriisistä tapahtui selvästi odotuksia nopeammin.

Markkinoiden palautumisen ansiosta tilauskantamme vahvistui hiljalleen loppuvuotta kohden. Tilauskantamme vuoden lopussa oli 174,9 (256,8) miljoonaa euroa.

Ennusteidemme mukaan metsäkonemarkkina laski noin 20 prosenttia edellisvuodesta. Ponssen liiketoiminta-alueista varsinkin vaihtokonemyynnin ja huoltopalveluiden virkistyminen loppuvuotta kohti oli iso helpotus uuskonemarkkinan palautumisen ohella. Vaihtokonevarastomme on edelleen normaalia korkeammalla tasolla, mutta loppuvuoden hyvä vaihtokonemyynti helpotti merkittävästi liiketoiminnan rahavirtaa. Asiakkaidemme hyvän työtilanteen ansiosta huoltopalvelumme palasi takaisin normaalille tasolleen toisen neljänneksen notkahduksen jälkeen.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Ponssen kumulatiiviseksi liikevaihdoksi muodostui vuonna 2020 tilanteeseen nähden hyvä 636,6 (667,4) miljoonaa euroa, jossa oli laskua lopulta vain 4,6 prosenttia. Liikevoitoksi muodostui 57,1 (67,3) miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentiksi 9,0 (10,1) prosenttia. Liiketoiminnan rahavirta oli erinomainen 74,8 (43,7) miljoonaa euroa. Onnistuimme käyttöpääoman hallinnassa kuluneen vuoden aikana erittäin hyvin.

Pandemiarajoitukset näkyivät kaikissa toiminnoissamme ympäri maailmaa. Päätöksenteon lähtökohtana oli asiakkaidemme ja kaikkien ponsselaisten terveys ja turvallisuus. Tavoitteena oli pitää huoltopalvelukeskukset ja tehdas kaikin mahdollisin keinoin puhtaana koronaviruksesta. Toimihenkilöiden siirtyminen keväällä etätyöhön onnistui yli odotustemme ja pystyimme varmistamaan ihmistemme turvallisuuden jatkaen samalla kehitystämme normaalisti. Tehtaamme säästyi tartunnoilta ja ihmistemme esimerkillinen vastuunkanto tuotti tulosta. Työelämän ja toimintatapojen muutos on Ponssella pysyvää. Palaamme pandemian jälkeen takaisin toimistoihin, mutta haluamme pitää kiinni etätyön hyväksi koetuista mahdollisuuksista ja käyttää viestinnässämme ja yhteydenpidossamme aiempaa enemmän sähköisiä kanavia.

Vuodesta 2010 lähtien olemme investoineet tuotekehitykseen 141 miljoonaa euroa ja käyttöomaisuuteen 235 miljoonaa euroa. Ponssen jatkuva ja tarkoituksenmukainen kehittyminen on meille keskeistä. Jakelu- ja huoltoverkostomme kehittyy maailmalla nopeasti. Kehitämme verkostomme organisaatiota ja toimintatapoja systemaattisesti, ja pyrimme laajentumaan tehokkaasti uusille markkina-alueille. Ponsse-verkoston myynnin ja huollon päivittäinen työ pitää asiakkaamme tyytyväisinä ja varmistaa menestyksemme pitkällä aikavälillä. Samalla panostamme merkittävästi tuotekehitykseemme ja valmistusverkostoomme pitääksemme laaduntuottokykymme ja tuottavuutemme mahdollisimman hyvässä kehityksessä.