Metsätrans

Pääkirjoitus 3/2024: Työn iloa!

Kevään myötä metsäalalla on riittänyt mukavasti aktiviteettia. Kun edellinen lehti huhtikuussa lähti painoon, suuntasin Mansen mörinöille avaamaan tapahtumakauden ja jatkoin siitä Jyväskylään SKAL:in seminaariin. Seuraavalla viikolla tein vuoden ensimmäisen ulkomaan reissun etelänaapuriin ja kauniiseen Tarttoon, missä järjestettiin Maamess-messut. Vielä huhtikuun aikana John Deere esitteli ensimmäiset H-sarjan metsäkoneensa.

Tero Nurmi

Järvenpään Aino areenalla tapahtuman hieman lipevä ruotsalaisjuontaja hehkutti, miten uudet mallit tuovat kuljettajalle työn iloa. "The Joy of work." Tuossa tapauksessa kyse oli uusista ominaisuuksista, jotka lisäävät mukavuutta metsäkoneenkuljettajan arkeen. Itselle nuo sanat ovat jääneet takaraivoon sitkeästi.

Tämän lehden ilmestyessä olen toiminut yrittäjänä melko tarkalleen puoli vuotta, ja nauttinut lähes jokaisesta päivästä. Vapautta työssäni on riittänyt aiemminkin, mutta nyt kun teen lehteä täysin omalla vastuulla, niin tämä on vain korostunut. Koen olevani onnekas saadessani toimia näin mielenkiintoisella alalla ja olen aidosti innostunut kaikista lehtemme artikkeleista.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Yllä mainitut huhtikuun tapahtumat tarjosivat hienoja kohtaamisia. Joensuussa samaan illallispöytään osui Herra Hirvi-nimellä YouTubea tekevä Janne Hirvinen, jolla tuntui olevan niin paljon mielenkiintoisia näkemyksiä, että päätimme ottaa hänet aiheeksi tämän lehden metsäkoneenkuljettajajuttuun. Jyväskylän seminaarissa Rekka Groupin Suvi Widgrénin tarina yrityksen johtajasukupolvenvaihdoksesta puolestaan kuulosti jutun arvoiselta, sen julkaisemme elokuussa.

Toukokuussa kävin tutustumassa Team Juntusen uuteen kaasupuuautoon ja yrittäjä Heikki Juntusen inspiroivaan tarinaan siitä, miten turvealan heikentyneet näkymät pakottivat kehittämään uutta. Valkeakoskella näin miten entiset sellukattilat palvelevat nyt AdBluen tuotannossa (tämäkinjuttu elokuun lehdessä) ja Ahvenistolla pääsin kokeilemaan perheautoni rajoja legendaarisella moottoriradalla.

Metsäkonepuolellakin tuntuu nyt olevan vireä tunnelma. John Deeren lanseerauksen jälkeen H-sarjalaiset kiersivät kattavasti Suomea, ja ehdimme vierailla myös Rottnen ja ProSilvan näytöksissä sekä Myllyn Miehen Metsä- ja Konepäivässä. Sampo-Rosenlewkin esitteli uuden kuusipyöräisen HR56 harvesterin. Komatsun työnäytökset osuivat valitettavasti juuri päällekkäin tämän lehden painoon menon kanssa.

Eikä tässä vielä kaikki, kuten TV-shopin mainoksissa ainakin vielä 90-luvulla todettiin. Heti lehden valmistuttua lähdin länsinaapuriin ihmettelemään Ponssen tämän vuoden uutuuksia. Juhannusviikolla luvassa on Euroopan tämän vuoden suurin metsäkonealan tapahtuma KWF-Tagung Saksassa, ja elokuussa tietenkin juhlavuottaan viettävä Power Truck Show Härmässä sekä Finnmetko Jämsässä.

Seuraava Metsätrans ilmestyy vielä ennen metkoa, ja oma kesäni vierähtää pääosin sitä tehdessä. Kun työstä nauttii, se ei oikeastaan tunnu työltä, eikä varsinaista lomaakaan kaipaa. Kunhan omasta jaksamisesta muistaa huolehtia. Parhaimmillaan perhelomatkin saa yhdistettyä juttukeikkoihin. Alkuvuoden aikana vaimo oli jo mukana Pudasjärvellä, vaimo ja tytär Tartossa ja poika TET-viikkonsa aikana Kauhajoella ja Valkeakoskella.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Toivottavasti te viihdytte tämän lehden juttuja lukiessanne edes puoliksi niin paljon, kuin minä niitä tehdessä. Toivotan aurinkoista kesää, kun loman aika koittaa, ja muuten, työn iloa!