Metsätrans

Pääkirjoitus 1/2022: Saako taas valittaa?

Korona, komponenttien saatavuusongelmat, kuljettajapula, metsäteollisuuden lakot. Tuttuja teemoja, mutta valitettavasti edelleen ajankohtaisia. Ei välttämättä huvittaisi taas veisata samaa virttä, mutta ei nämä haasteet vaikenemallakaan ratkea. Ehkä kevätauringon myötä saadaan positiivisempiakin aiheita, mutta mennään nyt mennään vielä näillä samoilla.

Vaikka helmikuun aikana koronarajoituksia on purettu ja yhteiskunnassa ollaan toivottavasti matkalla kohti normaalia, toukokuulle suunniteltu Kuljetusnäyttely ehti jo siirtyä seuraavalle vuodelle. Tämä laittoi uusiksi myös Metsätrans-lehden kevään numeron ilmestymisaikataulun. Uskotaan, että tämä jäi nyt viimeiseksi koronan niittämäksi tapahtumaksi ja viimeistään kesän jälkeen Metkossa väkeä on liikkeellä jo entiseen malliin.

Muutamilta toimijoilta on kantautunut kommentteja, että Kuljetusnäyttelyn peruuntuminen ei olisi aivan valtava pettymys ollut. Koronan jälkimainingeissa komponenttien saatavuusongelmat ovat venyttäneet toimitusaikoja niin pitkiksi, ettei merkittävälle markkinointitapahtumille ole edes suurta tarvetta. Tämän vuoden autot ja koneet oli alkuvuodesta jo pääosin myyty, ja kysyntää riitti siitä huolimatta.

Mainos, juttu jatkuu alla Mainos päättyy

Kuljettajapula on vilahdellut lehden artikkeleissa niin metsäkoneurakoitsijoiden kuin puutavara-autoilijoidenkin haastatteluissa. Tässä lehdessä aihetta lähestyttiin kuljettajien näkökulmasta. Autoilija Jonna Matikaisen ehdotuksesta tiedustelimme alaa vaihtaneilta tai sitä suunnittelevilta pöllikuskeilta syitä päätöksensä taustalla. Vastausten määrä oli valtava, ja ne pystyi jakamaan karkeasti kolmeen kategoriaan. Näistä avaamme ensin yhtä, työnteon olosuhteita. Kuljettajien viestit vahvistavat sitä samaa, jonka Erkki Saarivirta nosti lehdessä esiin jo viime syksynä. Lisääntyneet aikatauluajot, ylikuormaleikkurit sanktioineen ja nämä yhdistettynä entistä heikompiin tieolosuhteisiin ovat tuoneet työhön tarpeetonta stressiä ja vieneet monelta mielenkiinnon koko lajiin.

Lakot ja niiden uhat ovat jälleen varjostaneet alan tunnelmia alkuvuoden aikana. Metsäkoneurakoitsijat ja puutavara-autoilijat eivät ole osapuolina työtaistelussa, mutta kun puunkäyttö vähentyy, vaikutukset heijastuvat luonnollisesti myös sinne. Kalusto seisoo, kuljettajia on lomautettava. Aihe nousi esille myös niin politiikan saralla kuin Koneyrittäjien puheenjohtajanakin vaikuttaneen Pertti Lehtomäen haastattelussa. Erityisen harmittava lakon ajankohta oli nyt, kun korjuukelit olisivat säiden puolesta olleet mitä parhaimmat. Toivottavasti ratkaisu löytyy reilusti ennen kevään kelirikkoa. Kun kasvaneet kustannukset polttoaineenhinnasta lähtien ovat rapauttaneet yritysten kannattavuutta. ei turhiin seisokkeihin ole monellakaan varaa. Lisäksi lomautukset ovat omiaan pahentamaan edellä mainittua kuljettajapulaa entisestään.